Skip to main content
VarukorgClose Cart

Havsöringsfiske

Havsöringsfiske kan vara riktigt utmanande, men det är också det som gör det så givande när en havsöring väl landas. Havsöringen är helt klart en av våra favoriter, men enkelt fiske är det inte. Framför allt handlar det om att lyckas hitta havsöringen. Nedan hittar du tips som kan hjälpa dig på traven i ditt havsöringsfiske. Självklart tipsar vi även om våra bästa havsöringsdrag.

Havsöring

Havsöringen utgör en av tre öringtyper, de andra två typerna är bäcköring och insjöring. Alla är samma fiskart men skiljer sig åt eftersom de anpassat sig till olika livsmiljöer. Alla öringar föds i rinnande vattendrag. I sina tidiga stadier förlitar de sig på näringen lagrad i sin gulesäck. Efter en tid övergår de till att konsumera insekter och mindre kräftdjur. Efter ett till fem år väljer vissa att vandra ut i havet, där de anpassar sig till den nya miljön och får sitt silverblanka utseende. Havsöring finns längs hela den svenska kusten. I havet stannar havsöringen i ett halvt till tre år och växer till sig tills de uppnår könsmognad,  innan de vandrar tillbaka för att leka. Den återvänder då till den bäck, å eller älv där den själv kläcktes. I samband med leken läggs den befruktade rommen i lekgropar på väl strömsatta platser i vattendraget och täcks av grus och sten. Följande vår kläcks rommen. I havet övergår öringen till en fiskdiet vilket gör att den kan växa sig riktigt stor. Det svenska sportfiskerekordet ligger på hela 15,2 KG.

När är det bäst att fiska havsöring?

Havsöringsfisket är som bäst när vattnet är relativt kallt, när vattentemperaturen är  någonstans mellan tre och tio grader. Vilket vanligtvis är under tidig vår, och höst.

Var hittar man havsöringen?

De bästa platserna för havsöringsfiske har ofta en blandning av olika bottentyper med tydliga konstraster. I just övergångarna mellan två bottentyper förefaller havsöringen att verkligen trivas.

havsöringsfiske-leopardbotten-havsöringsdrag-fiske-sportfiskedrag

Denna typ av blandad botten med tydliga kontraster kallas inom havsöringsfiske ofta för leopardbotten, eftersom olika typer av botten utgör små eller stora fläckar som i sin tur bilder ett större mönster. Här får havsöringen det bästa från flera typer av undervattensvärldar på ett och samma ställe.

Rev och andra bottenformationer är uppskattade tillhåll för havsöringen, här är det ofta mer strömt, bättre syreförhållanden och mer rörelse i vattnet vilket attraherar många av havsöringens byten, t.ex smörbult, sill och spigg.

Sandbotten är tillhåll för en rad olika byten, framför allt tobis som utgör en viktig del av havsöringens föda.

Bland tång och alger kryllar det av liv, här hittar småfisk mycket föda vilket i sin tur attraherar havsöringen som jagar småfisken.

Ju fler av de olika bottentyperna ovan som finns på en plats desto större är chansen att hitta havsöringen där.

Försök att hitta vatten som rör på sig, så som strömsatta uddar, rev och sund. Gärna där vinden legat på ett tag. Det får gärna finnas djupare vatten i anslutningen till dessa platser. På våren kan havsöringen stå grunt långt in i vikar.

havsoring-havsoringsfiske-sportfiskedrag

Väder och vind

Vid havsöringsfiske är all typ av vind bättre än ingen vind generellt. Vindstilla och spegelblankt vatten är sällan bra förutsättningar.

havsöringsfiske väder och vind blåsigt

Vinden skapar turbulens i vattnet som gör det svårare för havsöringens byten att orientera sig och hålla sig gömda. Havsöringens byten blir helt enkelt mycket mer exponerade. I skydd av vågorna blir havsöringen modigare än i klart och still vatten. Havsöringen kan jaga mer ostört och blir inte lika lätt skrämd av tex fiskare. Pålandsvind med vågor som för föda närmare land brukar vara gynnsamma förhållanden vid havsöringsfiske.

När på dygnet är det bäst att fiska havsöring?

I början på säsongen när vattnet fortfarande bara är några grader över noll kan fisket vara bäst mitt på dagen när solen värmer. Men ju varmare vattnet blir desto vanligare brukar det vara att gryning och skymning är de bästa huggperioderna.

Havsöringsfiske på våren

Våren är den tid då det är viktigast att hålla koll på vattentemperaturen. En grad hit eller dit kan göra stor skillnad. Tidigt på våren hittar du ofta havsöringen i grunda vikar där vattnet värmts upp i högre utsträckning. Fiske på eftermiddagen i södervända vikar som har värmts upp av solens strålar under dagen är ofta bra platser. Det varmare vattnet hjälper havsöringen smälta sin föda. Därför kan en vik eller område med bara en grads varmare vatten visa sig vara bästa platsen.

havsoringsfiske-sandbotten-havsoringsdrag-fiske-sportfiskedrag

Mjuk botten håller värmen bättre än hård, så havsöringen brukar föredra vikar med sand, gyttja och vegetation tidigt på säsongen.

Havsöringsfiske på hösten

I takt med att vattnet åter igen blir kallare och närmar sig havsöringens trivseltemperatur kommer fisken tillbaka närmare land. Det är under hösten havsöringen leker.  

havsoringsfiske-havsoring-lekfargad-host-fiske-sportfiskedrag

Vid leken blir havsöringen lekfärgad och ser väldigt annorlunda ut. Den får en guldbrun färg och svarta eller röda prickar med en ljus ring runt. Hanarna får en markant käkkrok.

För att få koll på havsöringens rörelsemönster kan det vara bra att veta var eventuella lekbäckar mynnar ut i havet. Men se till att följa alla regler och respektera fiskeförbuden som råder kring lekbäckar. Det gynnar fisket i det långa loppet.

Fiskeregler

Det är din skyldighet att ta reda på vilka regler som gäller där du har tänkt fiska. Du hittar bra information om på svenskafiskeregler.se

När får man fiska havsöring?

Ostkusten har inget generellt förbud för fiske efter havsöring, utan det är tillåtet med havsöringsfiske året om. På sydkusten får du fiska havsöring 1 januari –15 september. På västkusten får du fiska havsöring 1 april – 30 september.

Minimimått

Minimimåttet för havsöring är 50 centimeter på ost och sydkusten, och 45 centimeter på västkusten.

Fredningsområden

Fredningsområden finns längs hela Östersjökusten. De bidrar till att låta havsöring och lax lekvandra ostört.

Hur fiskar man havsöring bäst?

En bra utrustning för havsöringsfiske är ett haspelspö med en längd i spannet 8-10 fot. Med ett längre spö blir det betydligt enklare att kasta långt, särskilt i svåra väderförhållanden när det blåser ordentligt. Fiskar man från båt är oftast inte kastlängden lika avgörande och det kan vara smidigare att hantera ett spö runt 8 fot. Rekommenderad kastvikt ligger mellan 10-40 gram. Till haspelspöt används en haspelrulle i storlek 25/2500-30/3000 som passar perfekt för havsöringsfiske. På rullen använder man 0.15-0.20 mm flätlina som ger dig långa kast och bra kontakt med betet vilket är viktigt vid havsöringsfiske.

Oftast går det utmärkt att fisk utan någon form av tafs, om man har en tunn och diskret huvudlina(flätlina). Men vill du ha en mer diskret lösning och minimera synligheten av linan så fungerar en bit fluorocarbon bra. Fluorocarbon har ett brytningsindex som ligger mycket nära vattnets, vilket gör den näst intill osynlig. Fluorocarbon är också mindre känslig för fiskens tänder samtidigt som den är skonsammare mot fiskens mundelar och gälar jämfört med flätlina.

Eftersom poängen med en tafs i fluorocarbon är att minimera synligheten så är det bättre att skarva tafsen direkt till huvudlinan, istället för använda t.ex. ett lekande. En bra knut är kirurgknuten eller reversed albright.

Se till att kroken är vass. Ett krokbryne kan vara en väl värd investering, och skillnaden mellan en landad eller tappad havsöring.

Teknik

Variera hastigheten och gör vevstopp då och då, ofta kommer hugget just i vevstoppet. Känner du ett hugg eller nafs, sätt fart på draget för att imitera ett flyktbeteende som triggar havsöringen.

En tumregel till ju varmare det är i vattnet desto snabbare ska betet tas in.

Tänkt på att havsöringen kan stå grunt, så om du direkt vadar ut riskerar du att skrämma bort fisk. Gör därför de första kasten från land.

Havsöringdrag

På havsöringens meny står b.la. strömming/sill, tobis, tånglake, nors, siklöja och spigg. Fiskedrag som imiterar bytesfisk och fungerar bra på havsöring är skeddrag och kustwobblers.

havsöringsdrag skeddrag fiskedrag subbe sporfiskedrag fladen
havsöringsdrag kustwobbler fiskedrag sandgrävlingen sporfiskedrag gladsaxs

Vikten på havsöringsdrag brukar ligga inom spannet 15-30 gram. För att dragen ska kasta bra behöver de vara relativt tunga och aerodynamiskt formade. Bra kastlängder blir extra viktigt vid fiske från land utmed kusten. Samtidigt vill man inte att draget ska sjunka allt för snabbt, utan gärna ha ett bra bra ”häng” i vattnet. Så att de går att fiska draget grunt och göra vevstop utan att draget sjunker för fort och fastnar i botten. Med havsöringsdrag handlar ofta om att hitta en balans mellan kastlängd och bra ”häng” i vattnet.

Vilka drag är bäst för havsöring?

Olika typer av drag har olika fördelar och nackdelar. Vilket som är det bästa havsöringsdraget beror på vilka egenskaper du prioriterar, utifrån rådande förutsättningar.

Ett klassiskt skeddrag är ofta stansat ur en bit metall, och har relativt låg densitet men stor bäryta. Vilket gör att de kan fiskas grunt och långsamt. Nackelden är att de inte kastar så långt, eftersom de sällan skär genom luften så bra. Men ska du fiska grunt kan ett lätt skeddrag vara rätt val. 

Vid havsöringsfiske från land vill du ofta kasta långt, då är ett långsmalt gjutet skeddrag ofta bäst. Dragen görs av t.ex zink eller tenn och formen är mer aerodynamisk än hos klassiska skeddrag, vilket ökar kastlängden. Denna typ av drag finns även som inline-drag, då löper linan genom hela draget, kallas även genomlöpare.

Fiskedrag inline-drag-OGLures Gotlandspilen

Inline-draget Gotlandspilen.

Fiskedrag-kustwobbler-Tuwob-scaled

Kustwobblern G10.

Inline-drag får en mycket livligare gång jämfört med traditionella drag eftersom de kan röra sig mer fritt och rotera runt sin egen axel på ett förföriskt sätt. De hindras inte heller av krokens tyngd eftersom kroken inte är monterad direkt i draget. Vid hugg är fördelarna med genomlöpare att draget kan glida upp längs linan och bort från fisken, samt att när fisken rullar kan kroken vridas oberoende av draget, dessa egenskaper minskar de hävstångseffekter som kan uppstå när fisken försöker ta sig loss. Detta kan gör att färre fiskar tappas.

Kustwobblers är en typ av hybriddrag, ofta gjorda av plast och förtyngda med t.ex. zink eller vitmetall. Kustwobblers har generellt en mjukare mer vaggande gång än skeddrag. Vilket ibland är precis vad som behövs för att havsöringen ska hugga.

Genom att använda dubbla fjäderringar kan du minska den hävstångseffekt som kan uppstå när havsöringen försöker bryta sig loss. Två fjäderringar ökar även avståndet till kroken något vilket kan förbättra krokningen.

Vilka färger gillar havsöringen?

Vilken som är den bästa färgen på havsöringsdrag får anses variera. Vi rekommenderar att ha drag i både naturliga färger som liknar havsöringen faktiska byten och i färger som är skrikiga, sticker ut och kan provocera.

I klart vatten med god sikt eller om du har en ganska bra uppfattning om var havsöringen uppehåller sig rekommenderar vi mer naturliga färger. Fiskar du däremot mer blint eller i grumligt vatten kan det vara bra att satsa på något som sticker ut med hög synlighet. Det spelar ju ingen roll om man har ”rätt” drag om havsöringen aldrig upptäcker det det.

I skymning och gryning brukar mörka drag vara effektiva. De framträder bra med en tydligt kontrasterande siluett i förhållande till det inte lika mörka vattnet.

På hösten när havsöringens fortplantningsinstinkt tar över all mer kan färger som liknar havsöringens lekfärg fungera bra och provocera fram för allt hanar som vill jaga bort en rival.

Våra bästa havsöringsdrag

Utbudet av fiskedrag för havsöring är enormt. Vi har satsat på några av våra absoluta favoriter från märken som Gladsax Fiske, OGLures, Tuwob och Fladen Fishing.

Här hittar du alla våra havsöringsdrag.